T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERZİFON - Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Araştırma: Kahvaltının Başarıya Etkisi

 

      "Yemek üzerine ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilişkisi olmalı" der Cemal Süreya. 

 

       Peki kahvaltının karneyle de bir ilişkisi olabilir mi? Güne başlarken yediklerimiz gün içinde entellektüel performansımızı nasıl etkiler? Kahvaltı çocuklara "zihin açıklığı" kazandırır mı?

 

       Toronto Öğrenci Başarısı Vakfi bu sorunun cevabını merak etmiş. 6000 ortaokul ve lise öğrencisiyle yaptıkları bir araştırmayı iki yıl boyunca devam ettirmişler. Öğrencilere her sabah tam tahıllı ekmek, meyve ya da sebze, protein (peynir ya da yogurt) ve süt içeren bir kahvaltı verilmiş.   Sonuç ne olmuş? Birinci yılın ardından öğretmenler öğrencilerin okul başarısında ve davranışlarında kayda değer gelişmeler görmüş:   

     

      Kahvaltı yapan çocukların fen ve okuma başarısı iki kat artmış. * Çatışma çözümleme becerileri, problem çözme becerileri, sınıfta aktif katılım oranı %11-16 oranında yükselmiş. Okula devamsızlık azalmış. * Davranışlarda olumluya doğru ciddi bir ilerleme olmuş. Disiplin cezaları %6´dan %3´e inmiş.  

 

      Mutlulukla ilişkisini tam bilemiyoruz ama görünen o ki, başarılı bir karne, kahvaltıyla başlıyor. Kanada kahvaltısı bile okul başarısını arttırıyorsa Türk kahvaltısının sonuçları hayal bile edilemez!  

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.09.2020 - Güncelleme: 18.01.2022 13:36 - Görüntülenme: 346
Kaynak: Dr. Bahar Eriş / Mümin Sekman Çocuklar nasıl başarır? adlı kitabından alıntıdır.
  Beğen | 3  kişi beğendi