T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERZİFON - Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Tercih Listesini Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

     

            Sevgili annne babalar, tercih dönemi yaklaşırken kurumumuz Psikolojik Danışmanı Tarık KAYA'nın kaleme aldığı "Tercih Listesini Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz" başlıklı yazıyı sizlerle paylaşıyor, keyifli okumalar diliyoruz.:) 

                          

        Merhaba sevgili anne babalar,

 

   Beklenen gün geldi, şimdi merkezi sınav puanı ile öğrenci alacak okullara girmek için, elimizde bir puan, bir de yüzdelik dilim var. Yüzdelik dilim; sınava giren öğrencilerin sıralamaya dayalı olarak elde edilen başarı düzeyini ifade eder. Örneğin % 3 lük dilim, öğrencinin sınava giren öğrencilerin puan sıralamasında ilk % 3 lük dilimin içinde olduğu anlamına gelir. Sınavın zorluğuna göre puanlar değişse de yüzdelik dilim değişmez. Biz merkezi sınavla alan okul tercihlerimizi yaparken yüzdelik dilimi kullanacağız.

 

Sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 10 tercih yapabiliyoruz. İstersek tek tercih te yapabiliriz. Tercih yapacağımız okulların hangi aralıkta olacağını "yüzdelik dilim/2 ve yüzdelik dilimx2" işlemini yaparak belirleyeceğiz.

 

Örneğin %5 lik dilimdeyim.

5/2=2.5  5x2=10

Öncelikle %2.5 ile %10 luk dilimler arasında yer alan okulların tamamını yazdığımız genel bir liste oluşturacağız.

 

Teknik olarak tercihlerimizi küçük yüzdelikten büyük yüzdeliğe (%1 den - % 99 a) doğru sıralamak önerilse de, sıralama listesi değil, istek listesi hazırlıyoruz. %2.5 - %10 arasında hazırladığım genel liste içersinden "yüzdeliği öncelikli kriter almadan" gitmeyi en çok istediğim, ilgi ve yeteneklerime en uygun olan, potansiyelimi en iyi gerçekleştirebileceğimi düşündüğüm okulu, 1. tercihime yazacağım. 1. tercihim gelmezse, "2. sırada en çok bu okulu istiyorum" dediğim okulu da 2. sıraya yazacağım. Diğer tercihlerimde bu şekilde devam edecek.

 

Örneğin, farklı nedenlerle daha çok istediğimiz %8 lik dilimdeki okulu %5 lik dilimdeki okulun üst sırasına yazabiliriz. Yüzdeliği büyük olan bir okulu daha üst sıraya yazmak, bunun ölü tercih olduğu anlamına gelmez. Bu durum, doğru bilinen yanlışlardan biridir.

 

Son olarak, merkezi yerleştirme sistemi, okullara sınav puanını esas alarak yerleştiriyor ama öncelikle bizim tercih sıramıza bakıyor, 1. tercihimize yerleştiremezse sırayla diğer tercihlerimize bakıyor. Yerleştirme işlemi gerçekleşirse sistem sonraki tercihlerimize bakmıyor. Bu nedenle tercihlerimizin öncelikli olarak en çok gitmek istediğimiz okula göre sıralanması gerekiyor.

 

 

 

 

Tarık KAYA

Psikolojik Danışman

Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.06.2021 - Güncelleme: 29.12.2021 10:03 - Görüntülenme: 777
  Beğen | 8  kişi beğendi