T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERZİFON - Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yanıtlaman Gereken Sorular Var.

        Sevgili annne babalar, tercih dönemi yaklaşırken kurumumuz Psikolojik Danışmanı Tarık KAYA'nın kaleme aldığı "Yanıtlaman Gereken Sorular Var" başlıklı yazıyı sizlerle paylaşıyor, keyifli okumalar diliyoruz.:) 

                                      "Yanıtlaman Gereken Sorular Var"

 

Merhaba sevgili anne babalar.

Yine bir dönüm noktasındayız. Elimizde sınav sonucunda elde ettiğimiz bir puan var ve bununla "en iyi" alan/meslek tercihini yapmak istiyoruz. Çocuklarımız için her şeyin en iyisini istediğimize eminiz peki, istediğimiz alan/meslek, çocuğumuzun varoluşunu keşfetmesi, dünyaya getirdiği potansiyeli gerçekleştirebilmesi ve insanlığın acil çözüm bekleyen sorunlarından birini çözmeye talip olabilmesi için de en iyisi mi?

           Tercih listelerine anne babaların hayallerinin yazıldığına, çocuğun hiç görmediği tercih listeleri hazırlandığına ya da sadece puana göre tercih yapıldığına sıklıkla tanık olmuşumdur.

          Danışanlarım, "doktor/pilot/mimar... olmak istiyorum." dediklerinde "Neden bu mesleği istiyorsun?" diye sorarım, yanıtlar hep benzer olur; "Çok para kazanıyorlar, o beyaz önlüğü/üniformayı giymek istiyorum, saygıdeğer bir insan olmak istiyorum."

 Hemen ardından ikinci sorum geliyor; "Peki, bu meslek aracılığıyla dünya ve insanlık için ne yapmak istiyorsun? İşte bu soru çoğunlukla cevapsız kalıyor. Mesleğin kendisini amaç olarak gören çocuk, daha önce üzerine hiç düşünmediği bu soruyu yanıtlamakta zorlanıyor.

Sağlıklı bir alan/meslek tercihi yapabilmeleri için çocuklarımızın üzerinde düşünmesi gereken önemli sorular var;

 

  •      Ne yapmayı seviyorum, "ne"lerde iyiyim, öğrenmekten haz aldığım şeyler neler?                    

  •      Seçmeyi düşündüğüm bu alan/meslek, ilgilerim, yeteneklerim ve değerlerim ile örtüşüyor mu, bu seçimim ile potansiyelimi tam olarak ortaya koyabilecek miyim?

  •      Sevdiğimi düşündüğüm bu alanı/mesleği sadece güç, para, saygınlık elde etmek için, rol model aldığım bir yakınımın mesleği olduğu için ya da popüler olduğu için istiyor olabilir miyim?

  •      Bu alan/meslek aracılığıyla dünya ve insanlık için ne yapmak istiyorum?

 

          

 

 

Tarık KAYA

Psikolojik Danışman

Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.06.2021 - Güncelleme: 29.12.2021 10:08 - Görüntülenme: 635
  Beğen | 17  kişi beğendi