T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERZİFON - Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Çocuğuma kitap okumayı nasıl sevdiririm?

           Rehberlik Hizmetleri Bölümü olarak, "Anne Babalara Mektuplar" yazmaya devam ediyoruz.  Kurumumuz Psikolojik Danışmanlarından Tarık KAYA'nın kaleminden "Çocuğuma kitap okumayı nasıl sevdiririm?" başlıklı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

 


           Merhaba:)

 

             Bir psikolojik danışman olarak ebeveynlerden en sık duyduğum sorulardan biri de bu; "Çocuğuma kitap okumayı nasıl sevdirebilirim?"

           

23-12-2021       "Çocuklar neden kitap okumak istemiyorlar?", "Kitap okumak neden çocuklara cazip gelmiyor?" diye de sorabiliriz.

 

 

           Gözlerimizi nereye çevirirsek çevirelim bir ekranla karşılaşıyoruz. Parmak hareketlerimizle yenilenen renkli sayfalardan ya da her sahnesi ödüllerle donatılmış sanal oyunlardan uzaklaşıp, tek renk sayfaların, yerli yerinde öylece duran satırların arasına dalmak hiç de kolay olmuyor. Hıza ve ekranlara alışan bizler, ekran dışı etkinliklerde daha dağınık bir dikkatle mücadele ediyoruz.

           

       Çocuklar da bizler de giderek daha uzun bakıyoruz ekranlara. Eğlenmek ya da sosyalleşmek adına ekran başında olduğumuzu düşünürken, stresten, yüzleşmek istemediğimiz duygulardan kaçıp ekranla rahatlıyor olabilir miyiz?

 

                Ebeveynler olarak neler yapabiliriz?

              

               Evin her yerinde kitaplara yer verebiliriz. Birkaç kitap ta olsa her odada kitaplarla karşılaşmak kitapların hayatımıza daha çok karışması anlamına gelir. Ayrıca çocuğunuzun odasında sadece çocuğunuza ait bir kitaplık olsa nasıl olur? İlgi duyduğu konularla ilgili kitaplarla/dergilerle dolu bir kitaplığın sürekli olarak gözünün önünde olması okuma için hatırlatıcı işlevi görecektir.

               Çocuğumuz okumayı öğrendikten sonra da ona masallar ya da hikâyeler okumaya devam edebiliriz.  Çocuğumuza masal okumak düşüncesi ilk başta can sıkıcı gelebilir, bu olumsuz duyguyla yüzleşip, kesin bir kararla ekranın başından kalkıp okumaya başladığımızda iki taraf için de keyifli bir etkinliğe dönüşebiliyor.

            

23-12-2021

       Çocuğunuz bir kitabı bitirdiğinde ona kitabın içeriği ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Kitapla ilgili düşünce ve duygularını anlatmasına izin verin. Çocuklar okudukları kitaplarla ilgilenilmesinden, hikâyedeki kahramanın başından geçenleri ebeveynlerine anlatmaktan mutlu olurlar. Çocuğunuz anlatmaya istekliyse birlikte kitabın derinliklerine inmeniz, kavramlar ve bağlantılar üzerine konuşmanız, çocuğunuz için oldukça yararlı olacaktır.      

                  

 

       Çocuklarımızla kitap okumaya neden ihtiyaç duyduğumuzu, kitap okumanın bizi nasıl geliştireceğini ve dünyaya bakışımızı nasıl farklılaştıracağını konuşmamız gerekiyor. Neden okuyoruz? Hangi gerekçelerle okuyoruz?  Herkes kitap okumanın iyi bir şey olduğunu söylediği için mi? Sadece öğretmenim ya da ailem okumamı istediği için "bir zorunluluk" olarak mı? Arkadaşlarımın gözünde popüler ,"kitap okuyan bir insan" imajı oluşturmak için mi? Kendimize ait samimi yanıtlar bulmalıyız.!

 

           Bir kitabı birden fazla kez de okuyabilir, bunu çocuğumuza da önerebiliriz. "Bu kez daha önce fark etmediğin neleri fark ettin?" "Bu kez hangi duyguları yaşadın.?" gibi sorularla iletişimi başlatabilirsiniz.

 

           Çocuğunuzla birlikte kütüphaneye ve kitapçılara gidebilirsiniz. Çocuk sizin isteyerek orda olduğunuzu ve sizin de kitaplarla ilgilendiğinizi görmelidir. Kütüphaneden/kitapçıdan çıkma konusunda aceleci davranmayın. Çocuğunuza kitapları incelemesi, istediği kitapların birkaç sayfasını okuması için zaman tanıyın.

 

          Anne babalar olarak siz de okuyun. Bunu bir iş ya da görev gibi yapmayın. İlgi alanınız ne olursa olsun çocuğunuz, sizin "istekle/keyif alarak" okuduğunuzu görmeli. Okuma için hergün, herkes için uygun olan ortak bir saat belirleyebilirsiniz. Bu saate "okuma saati", "sessiz saat", ya da "modem kapalı saat" gibi bir isim de verebilirsiniz. Bu durum düzenli olarak tekrarlandıkça çocukta "okumak hayatın içinde olağan ve gerekli bir şey, ailemdeki herkes istekle ve keyif alarak okuyor." düşüncesi oluşacak ve zamanla okuma faydalı bir alışkanlığa dönüşmeye başlayacaktır.

 

        Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle, sağlıkla ve hoşça kalın.:)

 

 

 

Tarık KAYA

Psikolojik Danışman

Merzifon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.12.2021 - Güncelleme: 17.01.2022 16:04 - Görüntülenme: 2204
  Beğen | 69  kişi beğendi